2023 Lietuvos mišrių porų kerlingo čempionato finalinis etapas
 

 

 

Savaitgalį Kaune buvo surengtas Lietuvos mišrių porų kerlingo (akmenslydžio) čempionato finalinis etapas. Jame keturios stipriausios viso sezono komandos varžėsi dėl pirmenybių apdovanojimų.

Šiame Lietuvos mišrių porų kerlingo čempionate savo jėgas išbandė 10 komandų. Nuo praėjusių metų lapkričio buvo surengti keturi etapai, po kurių vietas finaliniame etape pelnė Donatas Kiudys ir Lina Janulevičiūtė, Mintautė Jurkutė ir Paulius Rymeikis, Akvilė Rykovė ir Konstantinas Rykovas bei jaunieji „Forsarus“ atstovai Rokas Sadauskas ir Nika Šilova.

Finaliniame etape vyko daug atkaklių rungtynių. Grupėje geriausiai sekėsi praėjusių metų Lietuvos čempionams M. Jurkutei ir P. Rymeikiui. Jie laimėjo penkis mačus iš šešių ir iškart pelnė vietą finale.

Antrąją vietą užėmę D. Kiudys ir L. Janulevičiūtė (4 pergalės/2 pralaimėjimai) ir trečias likęs Rykovų duetas (3/3) tarpusavyje sprendė, kam atiteks antrasis bilietas į finalą. Tuo tarpu jaunieji R. Sadauskas ir N. Šilova finaliniame etape liko be pergalių ir Lietuvos čempionate turėjo tenkintis ketvirta vieta.

Praėjusių metų Lietuvos vicečempionai D. Kiudys ir L. Janulevičiūtė po permainingos kovos 9:6 įveikė A. Rykovę ir K. Rykovą bei žengė į finalą. Tuo tarpu Rykovų duetas antrus metus iš eilės turėjo tenkintis bronzos medaliais.

Praėjusių metų Lietuvos čempionato finale M. Jurkutė ir P. Rymeikis iškovojo dramatišką pergalę vienu tašku. Ne mažiau dramos buvo ir šiųmetiniame finale.

M. Jurkutė ir P. Rymeikis fantastiškai pradėjo susitikimą ir jau pirmajame kėlinuke pelnė net 6 taškus. Vėliau žaidimas išsilygino, bet po sėkmingo šešto kėlinuko M. Jurkutė ir P. Rymeikis visiškai priartėjo prie pergalės – 10:4.

Tačiau tai, kas atrodė neįmanoma, tapo realybe. D. Kiudys ir L. Janulevičiūtė septintajame kėlinuke pelnė keturis taškus, o aštuntajame – du, taip įspūdingai išlygindami rezultatą bei išplėšdami pratęsimą. Pratęsime D. Kiudys ir L. Janulevičiūtė išsaugojo savo iniciatyvą bei pelnė du pergalingus taškus. Jie iškovojo pergalę 12:10 ir pirmą kartą tapo Lietuvos čempionais.

„Pergalė visada nuteikia pakiliai. Džiaugiesi savimi, džiaugiesi komanda. Net jei ir būtume pralaimėję, nejausčiau didelio apmaudo, nes labiau džiaugiuosi ne pačia pergale, o tai, kokias emocijas varžybų metu dovanojame už mus sergantiems kolegoms, pažįstamiems, draugams, šeimos nariams. Tokio lygio varžybinė patirtis yra didelis indėlis sekantiems sezonams“, - po varžybų kalbėjo D. Kiudys.

Dar pernai Lietuvos mišrių dvejetų kerlingo čempionato finalai buvo žaidžiami Rygoje (Latvija). Šįkart Kauno ledo rūmuose nuo kovo mėnesį viena aikštelė yra skirta tik kerlingui, todėl tai leido ne tik ant kokybiško ledo surengti finalus, bet ir sportininkams turėti galimybę tinkamai pasiruošti jiems.

D. Kiudys neslepia – finale juos lydėjo sėkmė. Visgi, pasak jo, be komandos trenerės Astos Vaičekonytės patarimų, net ir su didele sėkme, šios pergalės nebūtų.

„Apginti čempiono titulą visada yra sunkiau, nes jauti didesnę atsakomybę ir didesnį psichologinį spaudimą. Manau, kad būtent emocinė įtampa paskutiniuose kėlinukuose ir lėmė priešininkų klaidas, o mums pavyko susikaupti. Dar viena priežastis – atkaklumas. Finaliniame žaidime pradėjome pirmą kėlinuką su maksimalia nesėkme ir pirmąją varžybų pusę buvo mažai tikinčių, kad mums pavyks pakreipti rezultatą savo pusėn.

 Šiemet daug laiko skyrėme padarytų metimų, sprendimų analizėms, modeliavome galimas situacijas, dėliojome galimas taktikas. Atlikome geresnius namų darbus lyginant su praėjusiais metais“, - pabrėžė D. Kiudys.

Dramatiškas finalas neabejotinai paliko įspūdį visiems žiūrovams, tarp kurių buvo ir Lietuvos kerlingo asociacijos prezidentas Tadas Vyskupaitis.

„Pirmasis finalo endas, kuriame visiškai dominavo M. Jurkutė su P. Rymeikiu, nežadėjo, kad finalas bus intriguojantis. Situacija apsivertė po pertraukos, kuomet L. Janulevičiūtė ir D. Kiudys sugebėjo panaikinti didžiulį taškų deficitą ir išplėšė pratęsimą, kurio jau niekas nesitikėjo. Visiems, stebėjusiems varžybas, finalas buvo tikrai įdomus ir netikėtas“, - pripažino T. Vykupaitis.

Pastarieji metai parodė, kad Lietuvoje pajėgumu išsiskiria trys mišrių dvejetų komandos. Tos pačios trys komandos medalius dalinosi ir pernai. Jaunimas tobulėja, bet dar nepasivijo pripažintų lyderių. Tą pripažino ir T. Vyskupaitis.

„Norėčiau pasveikinti, pasidžiaugti ir padėkoti mūsų geriausioms mišrių dvejetų poroms, kurios skyrė labai daug laiko ir pastangų gerinti savo meistriškumą, dalyvauti tarptautiniuose aukščiausio lygio WCT serijos turnyruose, pereiti atrankas ir kovoti dėl aukščiausių vietų finaliniame etape. Linkiu ir toliau tobulėti bei kelti bendrą kerlingo ir konkrečiai šios olimpinės mišrių dvejetų rungties lygį Lietuvoje“, - linkėjo LKA prezidentas.

Daugiau informacijos livecurling.lt, transliacijos.